www.swingtrades.be www.swingtrades.be
Home > Technische Analyse > RSI

 
Home

Technische analyse

CCI
DMI
MACD
RSI
Stochastics
 
E-mail
  

Aandelenkoers
opzoeken

STOCK :

 

Belangrijke links

 
Economische kalender.

De RSI-indicator.


Relative Strength index (RSI).
De RSI is net als de DMI ontwikkeld door Welles Wilder. De Relatieve Sterkte Index (RSI) is één van de meest gebruikte technische indicator in de beleggingswereld.

De RSI indicator beweegt tussen de 0 en 100; een waarde tussen 0 tot 25 wijst op het feit dat een aandeel oververkocht is, tussen de 75 en 100 is het overgekocht en tussen de 25 en 75 is het in neutraal gebied. Bij een oververkochte of overgekochte situatie mag op korte termijn een tegengestelde reactie van de markt verwacht worden, dus een herstel bij oververkocht en correctiedaling bij overgekocht.


Belangrijke signalen die de RSI genereert :
Koopsignaal/Positieve divergentie: van een positieve divergentie is sprake indien de koers van het aandeel lagere bodems maakt terwijl de RSI hogere bodems laat zien. (De rode lijnen op de grafiek)

Verkoopsignaal/Negatieve divergentie: van een negatieve divergentie is sprake indien de koers van het aandeel hogere toppen laat zien en de RSI daarentegen lagere toppen toont.

Waarschuwingssignalen: indien de RSI zich in oververkocht- of overgekochtzone bevindt, dan duidt dit op een overdreven koersbeweging van het aandeel waarbij op korte termijn een herstel dan wel correctie kan plaatsvinden.

De in de RSI-kaart ontstane steun of weerstanden genereren bij doorbraak verkoop- of koopsignalen.

Minpunten van de RSI:
Signalen komen te vroeg :
De RSI geeft vaak in een vroeg stadium oververkochte dan wel overgekochte signalen, terwijl de koers vaak verder stijgt of daalt. Het is dus af te raden om longposities in te nemen indien de RSI zich in oververkocht gebied bevindt terwijl er nog geen sprake is van positieve divergentie. En andersom indien de RSI in overgekochtezone staat.

Ongeldige oververkocht- overgekochtezones :
Standaard is de zone tussen 0 tot 25 oververkocht en tussen 75 en 100 overgekocht. Daartussenin bevindt de RSI zich in neutraal gebied. Bij een uptrend of downtrend zijn deze zones echter niet van toepassing. Bij een sterke uptrend beweegt de RSI doorgaans aan de bovenkant tussen de 75 en 100 zone (dus bij een RSI van 75 is het aandeel koopwaardig in een sterke uptrend) en bij een sterke downtrend is een RSI van 30 of 40 al overgekocht.

TIP :
De divergentiesignalen van de RSI zijn hierboven weergegeven. Indien een belegger op basis van de divergentieregels handelt, heeft hij mooi kunnen profiteren van de koersbewegingen. In de praktijk wordt de RSI in combinatie met andere indicatoren gebruikt als bevestiging.


Hebt u vragen omtrent een van onze diensten of hebt u specifieke informatiebehoefte, aarzel dan niet ons te contacteren op 015/24 51 46 of Mail ons!
 

 


Swingtrades.be | Adverteren |  Toevoegen aan favorieten | Swingtrades als startpagina 

copyright © 2003 www.swingtrades.be   design by: Advisor Internet Solutions