www.swingtrades.be www.swingtrades.be
Gratis proefnummer van onze nieuwsbrief. [klik hier]

 
Home

Swingtraden
Technische Analyse
Privè lessen
Beurswijsheid
Lexicon
Links

E-mail
  

Aandelenkoers
opzoeken

STOCK :

 

Belangrijke links

 
Economische kalender.

Beurswijsheid.


Nasdaq Europe / Nasdaq Amerika : prijsgedreven markten

De prijszetting op Nasdaq Europe en Nasdaq Amerika leidt wel eens tot heel wat verwarring. Beide beurzen zijn prijsgedreven markten. De traditionele beurzen zijn ordergedreven.

In een ordergedreven markt (zoals b.v. Euronext) zien alle deelnemers van de markt de verschillende limietorders en de aangeboden of gevraagde hoeveelheden. Wie het snelst reageert wordt als eerste bediend.In een prijsgedreven markt staan er telkens marktmakers tussen de beleggers en de feitelijke markt. Marktmakers moeten de liquiditeit van de markt garanderen. Dat doen ze door constant bied- en laatprijzen af te leveren waartegen de potentiele kopers en verkopers kunnen handelen: de laagste prijs voor de verkopers, de hoogste voor de kopers. De diverse aan- en verkooplimieten zijn niet zichtbaar voor de markt. Zolang een aankooplimiet niet overeenstemt met de laatprijs van de marktmaker zal er niets uitgevoerd worden. Potentiele verkopers kunnen de limiet niet zien en alleen handelen tegen de laatprijs van de marktmaker, ook als er limieten zijn die beter zijn dan die laatprijs.Een voorbeeld maakt veel duidelijk.

Stel: de marktmakers van Microsoft afficheren een spread van 41 - 42 dollar. Wie wil kopen betaalt 42, wie wil verkopen ontvangt 41 dollar. Het verschil is de vergoeding van de marktmaker voor het garanderen van de markt. Wil een koper slechts 41,5 dollar betalen, wat minder is dan de laatprijs van de marktmaker, dan zal de marktmaker deze limiet bij zich houden tot de laatprijs gedaald is tot 41,5 dollar. Alleen de marktmaker waar het order is opgegeven kent de limiet en de gevraagde hoeveelheid. De rest van de markt ziet er niets van. Het kooporder tegen 41,5 dollar verbetert de spread in de markt niet, wat wel het geval zou zijn op een ordergedreven markt. Nadeel van dit systeem : het is ondoorzichtig. Er zal immers meer dan eens onder de aankooplimiet gehandeld worden, zonder dat het limietorder tegen 41,5 dollar uitgevoerd wordt.

Een lagere prijs in de krant is geen garantie voor de uitvoering van het kooporder. Aan de verkoopzijde geldt hetzelfde in spiegelbeeld.

Ander onderwerp : Klik hier

 

Advisor Internet Solutions


Swingtrades.be | Adverteren |  Toevoegen aan favorieten | Swingtrades als startpagina 

copyright © 2003 www.swingtrades.be   design by: Advisor Internet Solutions